Co je středomořská stravaStředomořskou stravu konzumují národy hraničící se Středozemním mořem jako Itálie, Francie, Řecko a Španělsko. Obyvatelé těchto zemí mají velice zdravé životní návyky.Tip: zklidněte se, nespěchejte a užívejte si radost ze životaZákladní principy středomořské stravyZáklad jídelníčku tvoří dostatek čerstvého ovoce a zeleniny, ořechy, ryby, mořské plody, olivový olej, lehká masa, luštěniny a celozrnné výrobky. Zapomínat nesmíme ani na pitný režim a v menším množství červené víno. Na talíři naopak moc často nezahlédnete červené maso a mléčné výrobky. Ještě je nutné podotknout, že stolování si umí jižané opravdu užít. Schází se ve velkém počtu, hlasitě debatují a u toho si vychutnávají nejrůznější dobrůtky.Tip: omezte sůl a cukr. Místo toho vsaďte na koření a bylinkyOlivový olej účinkyPrim ve středomořské kuchyni hraje kvalitní olivový olej. Ten je bohatý na vitamín E a A, dále polyfenoly. V menší míře obsahuje železo a měď a ve stopovém množství sodík, draslík, zinek a hořčík. Výčet pozitivních účinků na naše zdraví je velmi široký. Z těch nejzásadnějších můžeme zmínit:snižuje riziko vzniku cukrovkyudržuje zdravé srdcesnižuje krevní tlakpomáhá snižovat cholesterolbojuje proti neurodegenerativním onemocněnímmá pozitivní vliv na činnost trávicí soustavyzpomaluje stárnutíslouží jako antioxidantchrání před autoimunitními onemocněnímiudržuje zdravé kostiTip: olivový olej se hojně používá i v kosmetice, udělejte si z něj zábal na vlasyNevýhodyZ hlediska zdravé životosprávy nemá středomořská strava žádná negativa. Jen můžete mít problém sehnat přes zimu lokální čerstvé ovoce a zeleninu. Přirozeně je toho méně. A jelikož se dbá na vysokou kvalitu potravin může být tato strava celkově nákladnější.Příklad jídelníčkuSnídaně: celozrnný toust s avokádovou pomazánkou a volským okemSvačina: hrst ořechů, pomeloOběd: kuřecí roláda plněná špenátem a mozzarelou, pečené batátySvačina: ovocný salát, celozrnné sušenky Večeře: grilovaná treska, zeleninový salát s dresingem z olivového oleje